Vores produkter

 
ølbrædt-4.jpg
 

Læs her om de forskellige produkter, som er resultatet af det, som vi og partnerne i En del af Herslev skaber.

Vi samarbejder på kryds og tværs, for mange af vores produkter er tæt forbundne. Kvæget på markerne omkring gårdbryggeriet elsker masken fra ølbrygningen. Og Birthesmindes grise nyder kliddet fra Østagergårds gårdmølleri, når Kent og Maria opløser det i vand til en skøn grød.

Sammen kan vi:

  • få mere ud af hinandens ressourcer, fx dele restprodukter, viden og netværk

  • hjælpe hinanden med at passe på vores natur, miljø og egn

  • skabe gode arbejdsdage for alle, fra direktører over fastansatte til socialt udsatte

  • sikre en mangfoldig og innovativ produktion af mad og øl fra Lejre-egnen

  • Dele ud af vores erfaringer for at inspirere til en bæredygtig udvikling af vores fødevaresystem

Du kan lige nu købe alle vores produkter i gårdbutikken i Herslev og smage på dem til vores mange spisearrangementer.

Og fysisk rykker vi snart endnu tættere sammen, så du i Herslev landsby også kan besøge Friis-Holms chokoladefabrik, tilhørende landbrugsjorde og frugtlunde. Vi slår dørene op for de nye aktiviteter i sommeren 2019.

 
 
 

Chokolade

Friis-Holms chokolade bygger på nogle af de bedste kakaobønner i verden. Kakaobønnerne ristes og forarbejdes på vores chokoladefabrik i Lejre. Her er både ultramoderne og antikt udstyr – nøje udvalgt for at skabe den absolut bedst mulige chokolade. Tiden er en aktiv ingrediens, og tålmodighed er en af hemmelighederne bag, at Friis-Holm Chokolade har vundet mange priser. Senest i 2017, hvor chokolademanden fik en række guldmedaljer ved verdensmesterskaberne - både for sin chokolade og for at være den bedste chokolademager i verden.

choko_oko.jpg

“Her kan vi realisere drømmen om, at noget af produktet gror lige uden for vinduet og skal ind i chokoladen.”

Mikkel Friis-Holm, Friis-Holm Chokolade

 

 

Øl

Øllene fra Herslev Bryghus er brygget på biodynamisk bygmalt, som vokser på de 30 ha. jord i Herslev, som Østagergård forvalter. Bygmalten udgør kernen i al Herslevs øl, mens hyben, hø, birk og æble fra lokalområdet giver karakter i sæson-bryg. Kvæget på markerne får det hele til at hænge sammen, når dyrene æder masken fra brygningen og sikrer en frodig jord til næste års bygmalt. Men det kan også ske, at masken gives til Birthesmindes grise. Restøl fra produktionen bliver forædlet til Herslev Grønvirkes øl-eddike. Og alle øl er hjulpet godt på vej af de udsatte borgere fra Østagergård, som udfører nødvendige opgaver på Bryghuset.

MARK_ho_og_fad_2.jpg

“Troværdigheden er høj og mangfoldigheden rig i Herslev - det vil vi gerne vise verden.”

Tore Jørgensen, Herslev Bryghus

 

 

Korn - og arbejde til socialt udsatte

De nordiske sorter af biodynamisk korn dyrkes på Østagergaards marker i Herslev og omegn. Alle kornsorter er udvalgt ud fra smag og bageegenskaber. Kornet indgår i et sædskifte med kløvergræs, der afgræsses af gårdens Angus-kvæg. Kornet bliver malet til mel på gårdmølleriets stenkværn. Stenkværnen sikrer en langsom formaling, hvor melet ikke varmes op under processen. Møllerne maler mel af hele kornet – også kimen. Landmænd og møllere på Østagergård er i tæt dialog om produktionen fra jord til mølleri. Kornets korte vej fra mark til dej sikrer at flest mulige naturlige vitaminer, olier og mineraler bevares i det færdige mel. Ligesom kornet er med til at give et meningsfuldt arbejdsliv til de sociale udsatte, som er en del af den socialøkonomiske virksomhed Østagergård, som også bidrager med arbejdskraft til de andre virksomheder i En del af Herslev.

brød.jpg

Gennem En del af Herslev får vores elever fodfæste på et arbejdsmarked, som ellers er vanskeligt at finde ind i. At være en del af det fællesskab giver karakter, identitet og oplevelsen af at være nødvendig for andre. Helt essentielt for at skabe et værdigt liv.”

Carsten Hansen, Østagergård

 

 

Kraut og kimchi

100 % økologisk og vegansk upasteuriseret kraut og kimchi, som i modsætning til pasteuriseret surkål (sauerkraut) indeholder et væld af levende mælkesyrebakterier. Produkterne er fremstillet af Kattinge Kraut, som henter lokalt dyrkede økologiske råvarer fra bl.a. Stensbølgaard i Kyndeløse i den nordlige del af Lejre. Produktionen foregår i landsbyen Kattinge, nabo-landsby til Herslev i Lejre.

Karry Kraut.jpg

“Der er så mange spændende historier i egnens forskellige produkter, som løfter hinanden og fremviser diversiteten på Herslev-egnen.”

Per Arnmark, Kattinge Kraut

 

 

Gris

Den originale sortbrogede landracegris og den ungarske uldgris er de to gamle racer, som Birthesminde avler. En langsom vækst kombineret med naturligt foder og masser af bevægelse giver mørkt, marmoret og smagfuldt kød. Grisene er økologiske og certificeret under Dyrenes Beskyttelse. Alle søer, smågrise og slagtegrise går i små flokke på marken og i skoven hos deres familie fra fødsel til slagtning. Smågrisene afvænnes naturligt, dvs. de dier hos deres mor, så længe hun har mælk til dem. Graveadfærden er en stor en del af grisens natur, derfor sætter Birthesminde ikke ring i grisenes tryner. En stor del af grisenes føde er mask, et restproduktet fra ølbrygning på Herslev Bryghus og klid, et restprodukt fra Østagergårds mølleri.

kød.jpg

“Vi udnytter hinandens ressourcer og finder nye samarbejder, en hjælpende hånd eller en idé, som vi aldrig havde fundet uden hinanden.”

Maria Bojsen og Kent Nielsen, Birthesminde

 

 

Eddike og syltevarer

Øl-eddike er øl fermenteret af eddikesyrebakterier i en naturlig proces uden nogen form for tilsætning. Derved bevares øllets mange smagsnuancer i en eddike, der kan bruges i et væld af sammenhænge og især til dressinger og marinader og i tilsmagning af saucer og gryderetter mv. Med udgangspunkt i den smagfulde øleddike producerer Herslev Grønvirke også rødbedeketchup, pickles, chutney og sennep. Alt er økologisk og lavet af friske, lokale råvarer.   

HG_eddikex3_lille.jpg

Når vores produkter er at finde side om med de andre dygtige producenters, gør vi det lettere for vores kunder at finde og købe lokal mad af høj kvalitet”.

Karen Hertz og Kristian Isbrand, Herslev Grønvirke

 

 

Lam fra Hanebjerggaard

Vi opdrætter lam af racen Dorset på vores økologiske gård. Dorset-fåret er et stort, kødfuldt får. Det er roligt og med rigtig gode moderegenskaber. Et særligt kendetegn ved Dorset-fåret er, at det kan komme i brunst hver 8. md. hele året, og derfor kan læmme 3 gange på 2 år. Racen egner sig således rigtig godt i slagtelamsproduktioner og vi har salg af lammekød 3-4 gange om året. Kødet er smagfuldt, dog meget mildt i smagen.

IMG_4885 væddere på fold.JPG

“Det er af stor værdi for os alle, at kunne samarbejde omkring produktionen og udviklingen af økologiske fødevarer i vores nærområde”.

Anna og Jens Eslau, Hanebjerggaard

 

 

Stifterne

Vores fødevarefællesskab er stiftet af tre lokale producenter, og er åbent for alle ved Roskilde Fjord. Læs mere om stifterne.

Oplev og lær

Sulten efter inspiration, viden eller sparring med andre, der vil skabe klogere fødevareproduktion og et sundt samfund? Læs mere her.

Besøg os

Find vores mange arrangementer her.